Wat doen kleine ondernemers tijdens de Coronacrisis? Waves members vertellen hun verhaal: Marlous Leusink

“Er is altijd wel een kans om deze crisis te overleven. Je moet hem alleen zien en je moet hem pakken!”
Marlous Leusink van Innowork

Marlous helpt bedrijven die door de coronacrisis kopje onder dreigen te gaan met het vinden en aanvragen van de nieuwe regelingen en subsidies. Maar wie helpt Marlous? Ze hoopt dat er iemand kan komen oppassen op haar kinderen, zodat ze zelf weer meters kan maken.

Marlous Leusink helpt als zelfstandig ondernemer andere ondernemers met het vinden en aanvragen van subsidies. Ze merkt dat nu de wereld stil ligt dat MKB-ers vooral bezig zijn met “hoe ga ik hier mee om”. Ze hebben geen interesse meer in alles wat te maken heeft met accelereren en ontwikkelen, waar subsidies vaak voor worden gebruikt.

Gelukkig had Marlous een grote werkvoorraad opgebouwd, omdat een hoop subsidieaanvragen voor begin april ingediend moeten zijn. Daardoor heeft ze het nu ontzettend druk. En dat brengt wel uitdagingen met zich mee. Ze is getrouwd en samen zorgen ze voor 4 kinderen, die nu thuis zijn. Hoe ga je daarmee om? “Mijn man en ik verdelen de tijd. Dat komt er op neer dat als de een voor de kinderen zorgt, de ander werkt. Het effect is dat je ook in het weekend, ’s avonds of zelfs ’s nachts werkt. Daar moeten we voorzichtig mee zijn, want hoe lang houden we dat vol?”

Ook is het een uitdaging om te leren online te werken. Non-verbale communicatie is heel erg belangrijk. Video-conferencen is dan een alternatief, hoogstens “the best of the worst”. Marlous mist vooral het ’s ochtends van huis weggaan. Het naar kantoor gaan en werken. Ze heeft een prima werkplek thuis, maar heeft toch mensen om zich heen nodig. Een beetje rumoer, leven om je heen. Dat is wat de coworking werkplekken van Waves haar bieden. Dat de Waves community zich nu bijna volledig online afspeelt, helpt wel weer. Want de tips om online te werken en andere manieren om omzet te maken vliegen heen en weer tussen de coworking leden.

Deze tips neemt Marlous mee in haar advies aan bedrijven. Want in de crisis die er nu is, zullen er in de toekomst allerlei fondsen en regelingen komen om ondernemers te ondersteunen. Daar kan Marlous dan bij helpen: “In deze moeilijke tijden is het een extra kans om uit te leggen hoe belangrijk subsidie is. Ondernemers die dreigen kopje onder te gaan, hebben altijd wel een kans om te overleven. Je moet hem alleen zien en je moet hem pakken.”

En je moet als ondernemer wel de tijd te nemen om andere zaken dan je reguliere bedrijfsactiviteiten gaande te houden. “Je moet ergens bewust een moment inplannen om te bedenken ‘wat ben ik nou aan het doen’ en ‘kan dit nou niet anders, of beter’. Aanpassingsvermogen hebben. Dat is belangrijk. En daar kan subsidie dan kans en een middel voor zijn. Zeker in deze crisis en met de regelingen die nu gaan komen.”

Bedrijven die oppas voor haar kinderen kunnen regelen, hebben bij Marlous nu dus een streepje voor. www.innowork.nl

Meld je aan voor de Waves nieuwsbrief!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in Waves Coworking. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte!

Tot snel bij Waves?

Zet de juiste mensen bij elkaar en ze zullen elkaar inspireren en vooruithelpen!

We make Waves together!

5

Word lid van onze community

5

Kom flexwerken bij Waves. Dit kan op verschillende manieren: van je eigen private desk, tot het gebruik maken van onze hotdesks.