Bij Waves hebben we een mooie mix aan members: variërend van twintigers tot vijftigers, van echte techies, via coaches tot marketingexperts. Op onze werkplek zie je elke dag mannen en vrouwen werken aan hun eigen onderneming. Steeds meer vrouwen weten onze coworking space te vinden. Dit bracht ons op de vraag: doet gender ertoe in je ondernemerschap? Verschillen mannen en vrouwen van elkaar in hoe ze hun onderneming opbouwen en uitbouwen? Uit onderzoek blijkt van wel.
Eigenschappen
Vrouwen en mannen verschillen niet zozeer van elkaar wat ondernemersgeest betreft. Vrouwen zoeken evenveel naar kansen, tonen net zoveel lef, en zijn even goed in netwerken als mannen. Ook hebben vrouwen net zoveel vertrouwen in hun eigen kunnen als mannen.
Ambitie
Waarin vrouwen gemiddeld genomen verschillen van mannen als het om ondernemen gaat, is ten eerste in ambitieniveau. Er zijn meer mannen die alles op alles zetten voor hun onderneming en er zijn meer vrouwen die gewoon voldoende willen verdienen om rond te komen. Ze houden hun ondernemingen vaak bewust klein, zodat ze niet alles op alles hoeven te zetten voor hun bedrijf en er tijd en energie overblijft voor andere zaken.
Risico’s
Een onderneming met een vrouw aan het hoofd is meestal stabieler. Een tweede verschil ligt namelijk in het nemen van risico’s: vrouwen zijn gemiddeld behoedzamer dan mannen. Ze nemen risico’s (zoals personeel aannemen of een groot kantoor huren) pas als ze het financieel kunnen dragen. Mannen zijn eerder geneigd om een grote stap te zien als een investering die zich later zal uitbetalen. Soms pakt dit heel goed uit, maar soms ook niet. Bij mannen zijn er daardoor meer contrasten te zien: ze worden vaker enorm succesvol, maar er gaan ook meer mannen failliet.
Persoonlijke doelen
Een derde verschil ligt in het doel van de ondernemer. Vrouwen blijken er vaak voor te kiezen om hun vaste baan op te zeggen en te gaan ondernemen, zodat ze flexibeler zijn en er meer voor hun gezin kunnen zijn. Door hun week flexibeler in te kunnen delen, zijn ze er bijvoorbeeld voor hun kinderen die uit school komen. Mannen kiezen vaker voor het starten van een onderneming om hun ambities te verwezenlijken, zelfs als ze een gezin hebben en deze ambities ten koste gaan van hun gezin. Weekends doorwerken, netwerkavonden en buffelen om deadlines te halen: het gezin zal er in de toekomst hopelijk financieel op vooruit gaan, want op de korte termijn moeten de kinderen rekenen op minder tijd en aandacht van papa.
Nou, ik doe het heel anders!
Deze verschillen zijn natuurlijk gemiddelden en er zijn volop uitzonderingen te vinden! Bij Waves zijn we benieuwd naar de mannelijke en vrouwelijke ondernemers in onze regio: herken jij je in het hierboven geschetste beeld? Of zie jij jezelf meer als uitzondering op de regel?
Ik verzamelde de informatie voor deze blog hier: