De zes belangrijkste elementen van een flexwerkplek

Flexwerkplekken, ze zijn helemaal hot. Steeds meer mensen werken zelfstandig en hebben behoefte aan een flexibele werkplek. Sommige mensen zoeken vooral een werkplek, andere zoeken ook een community van mensen om zich heen, weer anderen zoeken een flexibel plekje, waar je af en toe een uurtje kunt zitten tussen afspraken door. Over de verschillen tussen coworking en andere soorten flexwerkplekken hebben we eerder al een blog geschreven en zullen we niet verder op in gaan in dit artikel. Wel is het interessant om eens in te zoomen op die werkplek. Waar moet die eigenlijk aan voldoen? Wat is voor jou de juiste keuze? Midden in de kantoortuin tussen de mensen? Of toch op zoek naar dat ene hoekje om lekker in je eigen wereld weg te duiken? We hebben de belangrijkste afwegingen op een rij gezet.

1. De werkplek

Allereerst moet je op een werkplek fijn kunnen werken. Dat betekent dat er een bureau moet zijn en een goede stoel. Dat klinkt vanzelfsprekend. Helaas maken veel flexwerkers gebruik van onverantwoorde plekken. In elk koffietentje vind je wel een aantal zwijgende mensen gebogen en druk werkend achter een laptop. Of onderuit gezakt op de bank thuis met je laptop op schoot. Het lijkt relaxed, maar erg goed voor je is het niet.

Daarnaast moeten er in de directe omgeving voldoende faciliteiten beschikbaar zijn. Van een whiteboard om helemaal creatief los te gaan, de beschikbaarheid van vergaderruimtes tot de praktische noodzaak van het hebben van een postadres. En natuurlijk een goede wifi verbinding.

2. Het geluidsniveau

Hier wordt het wat persoonlijker. Al zijn er inmiddels meerdere onderzoeken die aantonen dat het rumoer van kantoortuinen leidt tot concentratieverlies, er zijn ook mensen die het beste werken met muziek of met geroezemoes om zich heen. Als je even helemaal in een moeilijk stuk wil duiken of iets af moet maken kan het fijn zijn om de stilte op te zoeken. Daarom denken wij dat je de keuze zou moeten hebben. Pak je vandaag een stilteplek en kies je voor rust? Of zoek je de mensen op voor inspiratie?

3. Locatie

Er zijn vrij weinig positieve elementen aan woon-werk verkeer. Je staat in de file, het kost tijd, je belast het millieu, etcetera. In een ideale wereld zou iedereen naast zijn werkplek wonen. Tot die tijd moet je kijken naar bereikbaarheid. Hoe ver is de snelweg? Ligt het pand naast het station of stopt er een bus? Zijn er voldoende parkeerplekken in de buurt? Ook voor afspraken die je wilt ontvangen op “jouw flex kantoor” is dit uiteraard van belang! 
Daarnaast bepaalt je locatie de opties die je hebt voor als je hoofd even vol zit. Voor als je er echt even uit moet, dan heb je een raam nodig om naar buiten te staren. Met uitzicht. Dus een park, geen industrieterrein, om even een wandeling te maken. Omdat de boog niet altijd gespannen kan zijn, maar er af toe weer ruimte in je hoofd gemaakt moet worden. Zodat je daarna weer kunt knallen!

4. Brandstof

Verse boontjes en geurige koffie. In bepaalde startup kringen is het aantal “koppen koffie” dat gedronken wordt een belangrijke meeteenheid voor de tijd dat het kost om een stuk software te bouwen. Centraal voor de productiviteit dus! Koffie (of natuurlijk thee) is niet het enige dat een mens draaiende houdt. Lunchen in de buurt, snel even een snack halen, misschien wel een drankje doen op vrijdagmiddag? De tijd van gepakte lunchtrommeltjes en thermosfles koffie is echt al heel lang voorbij. De ideale werkplek voorziet je van alles!

5. Mensen om je heen

Wellicht de belangrijkste van allemaal. Ondernemen doe je niet alleen, zelfs niet als je zelfstandig bent. Collega’s of coworkers kunnen je inspireren en motiveren als je het nodig hebt. Of afleiden en opvrolijken als het even tegen zit. Werken in een community van gelijkgestemden geeft je de energie om er tegenaan te gaan!  

6. Ondersteuning voor ondernemers

Ook al ben je als zelfstandig ondernemer vaak alleen, je hoeft je nog niet alleen te voelen. Ondersteuning bij het ondernemen heeft te maken met de mensen om je heen maar het gaat verder. Vaak zijn er op plekken waar veel zelfstandig ondernemers te vinden zijn, ook allerlei ondersteuningsmogelijkheden. Bijvoorbeeld events om je nieuwe ideeen en inspiratie te geven, programma’s om je bedrijf te laten groeien, professionals (van coaches tot webdesigners tot juridisch specialisten) die je helpen om je business uit te bouwen, of zelfs potentiele klanten die jij weer kunt helpen met jouw expertise. Een werkelijk goede werkplek helpt een ondernemer vooruit!

Bij Waves Coworking richten we onze werkplekken zo in dat jij jouw eigen optimale werkplek kan creeeren. Iedereen is anders. De ideale werkplek bestaat dan ook niet. Wel schenken we aandacht aan al deze elementen, zodat jij optimaal aan de slag kan.

Meer weten? Kom kennismaken bij Waves Coworking! Mail naar info@wavescoworking.com en we nemen contact met je op.

Meld je aan voor de Waves nieuwsbrief!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in Waves Coworking. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte!

Tot snel bij Waves?

Zet de juiste mensen bij elkaar en ze zullen elkaar inspireren en vooruithelpen!

We make Waves together!

5

Word lid van onze community

5

Kom flexwerken bij Waves. Dit kan op verschillende manieren: van je eigen private desk, tot het gebruik maken van onze hotdesks.